Motorna grupa

Radno vreme
  • Ponedeljak 08.00 - 20.00
  • Utorak 08.00 - 20.00
  • Sreda 08.00 - 20.00
  • Četvrtak 08.00 - 20.00
  • Petak 08.00 - 20.00
  • Subota 08.00 - 16.00
  • Nedelja 08.00 - 13.00

Set zupčastog kaiša, pumpa vode

Set zupčastog kaiša predstavlja prvu grupu delova koji se menjaju prilikom obavljanja velikog servisa vozila. U set zupčastog kaiša spadaju zupčasti kaiš, roleri, španeri i ostali delovi seta za zupčenje.

Pumpa za vodu služi da pospešuje hlađenje motora. Obično je ugrađena ispred bloka motora a pokreće je kolenasto vratilo pomoću klinastog remena. Na drugoj strani pogonskog vratila pumpe uglavnom je pričvrščen ventilator. Prilikom obavljanja velikog servisa vozila pumpa za vodu je jedan od delova koje je potrebno zameniti.

Pumpa radi tako što usisava vodu iz donje komore hladnjaka u prostor motora kuda je predviđeno da dospe voda koja će toplotnu energiju koju motor proizvodi preuzeti. Tako zagrejana voda otiče u gornju komoru hladnjaka i po potrebi se koristi za zagrevanje unutrašnjosti vozila.

Motor prilikom svog rada oslobađa veliku količinu toplotne energije, samim tim neophodno je obezbediti hlađenje motora. Tu leži uloga pumpe za vodu koja treba da stimuliše protok vode za hlađenje motora. Ispravnost pumpe se ne sme dovoditi u pitanje jer ako se motor ne hladi na pravilan način može doći do pregrevanja i ozbiljnih posledica po delove na motoru, a to iziskuje još veći trošak i više vremena za popravku. Iz tog razloga je bitno voditi računa o ovom delu koji je veoma bitan faktor u sistemu rada motora.

U Auto Keš prodavnici auto delova Možete pronaći pumpe za vodu proizvedene od strane proizvođača VALEO, LPR, SKF. Pomenuti proizvođači predstavljaju lidere na tržištu proizvodnje pumpi za vodu. Njihovi proizvodi prodaju se širom sveta zadovoljnim kupcima koji imaju poverenja u njih.