Motorna ulja i maziva

service-img

Aditivi

Aditivi za maziva predstavljaju supstance koje služe dodatnom poboljšavanju kvaliteta

Pročitaj više
service-img

Antifriz

Aditivi za maziva predstavljaju supstance koje služe dodatnom poboljšavanju kvaliteta

Pročitaj više
service-img

Sprejevi za kola

Aditivi za maziva predstavljaju supstance koje služe dodatnom poboljšavanju kvaliteta

Pročitaj više

Motorna ulja i maziva klasifikuju se prema njihovoj viskoznosti. Postoje dve različite oznake u zavisnosti od upotrebe – ISO i SAE. Prvi sistem se odnosi na tečna industrijska ulja i maziva, dok se drugi odnosi na motorna ulja za diferencijale i menjače automobila.

Prvo treba pojasniti šta je to viskozitetViskozitet predstavlja veličinu unutrašnjeg trenja između molekula maziva, odnosno tečljivost ulja pri određenoj temperaturi. Treba napomenuti da viskozitet i gustina nije isto, već su to dve različite fizičke karakteristike fluida.
Viskozitet ulja mora biti u optimalnim granicama. Ukoliko ulje bude većeg viskoziteta ono će davati veće otpore pri kretanju, teže će prodirati u radne zazore i samim tim otežava rad motora kao i pokretanje hladnog motora. S druge strane, ukoliko ulje bude nižeg viskoziteta neće funkcionisati kako treba jer će imati manju otpornost uljnog sloja koji se razara prilikom pritiska koji vlada između kliznih površina. U tom slučaju može doći do dodira jedne metalne komponente o drugu i tom prilikom se ubrzava habanje auto delova.

Motorna ulja

Liqui moly motorno ulje

Neverovatno brzim razvitkom motora u automobilskoj industriji podstiče se i rad na poboljšanju motornih ulja. Motori se prave da rade brže, da daju veću snagu, da imaju što veći stepen iskorišćenosti a samim tim zahtevaju odgovarajuće motorno ulje koje će pospešivati rad motora.
Motornim uljima pripada 50 procenata od ukupne potrošnje maziva što im daje epitet najznačajnijeg mazivaMotorna ulja poslednjih generacija složene su strukture, predstavljaju jedinjenja baznih ulja i aditiva, a služe za podmazivanje svih pokretnih delova motora. Ona sadrže od 5 do 25 procenata raznih aditiva i u tome dolazi do određenih razlika u zavisnosti od tipa i količine aditiva.

Značaj motornih ulja

Ulje održava unutrašnjost motora funkcionalnim, sprečava nastajanje taloga, i mora obezbediti nizak stepen trošenja elemenata u međusobnom kliznom kontaktu. U zavisnosti od delovanja pojedinih elemenata motora potrebna su im ulja različitog sastava.

U Auto Keš prodavnici auto delova možete pronaći sve tipove ulja i maziva visokog kvaliteta. Napredovanje automobilske industrije potstiče napredovanje tehnologije proizvodnje motornih ulja i maziva da bi motori radili na odgovarajući način.

Za Vaš automobil je veoma važno da koristi kvalitetno ulje kako ne bi došlo do trošenja delova. Na taj način kupovina kvalitetnog ulja je i preventiva potencijalnom kvaru.