Auto elektrika

Radno vreme
  • Ponedeljak 08.00 - 20.00
  • Utorak 08.00 - 20.00
  • Sreda 08.00 - 20.00
  • Četvrtak 08.00 - 20.00
  • Petak 08.00 - 20.00
  • Subota 08.00 - 16.00
  • Nedelja 08.00 - 13.00

Svećice i kablovi za svećice

Svećice su veoma važan deo na motoru vozila. One svoju ulogu imaju pri paljenju motora. Između elektroda svećice se pravi varnica za paljenje. Funkcija svećica je da upali mešavinu goriva i vazduha u cilindru.

Materijal od kojih se izrađuju elektrode je uglavnom čelik ili nikl, ali modernije se izrađuju od platine ili legure zlata i paladijuma. Ove svećice imaju duži vek trajanja i otpornije su.

Verovatno ste nekada bili u situaciji da ste imali problema sa paljenjem vašeg vozila. Pomislite da je akumulator, ustanovite da nije i sledeće na šta posumnjate su svećice. I naravno tu budete u pravu. Zatim se setite da ste zaboravili kad ste ih zadnji put zamenili i shvatite da je njihvom veku došao kraj.

Kada se menjaju svećice?

Svećice se obično menjaju na 10 do 30 hiljada kilometara ili svake dve godine, to zavisi od tipa svećica i preporuke proizvođača. Ukoliko ne ispoštujete zadati rok suočavate se sa problemima kao što su povećana potrošnjaslabo ubrzanje, neravnomeran rad motora i već pomenuto otežano paljenje.

Ukoliko ignorišete ovaj problem može se desiti da nastrada neki drugi deo, a uzrok će biti neispravne svećice. Tom prilikom šteta će biti mnogo veća i samim tim se ne isplati čekati već odmah reagovati.

Da bi trajale tokom celog zadatog roka, odnosno preporuke proizvođača neophodno je da kvalitet bude na propisanom nivou. Ukoliko se desi da svećice zakazuju mnogo pre to nije dobro i takvog proizvođača treba zaobići u širokom luku. Treba tražiti pouzdanog proizvođača koji je godinama prisutan na  tržištu i daje odlične rezultate.

Koje svećice su najbolje?

Jedan od takvih je NGK koji je svetski lider u proizvodnji svećica. Njihove svećice se nalaze u prvoj ugradnji vodećih svetskih proizvođača automobila, što je dokaz o kakvoj se kompaniji radi.

Najpoznatije svećice su svakako NGK ali ne treba zanemariti ni svećice BOSNA koje su popularne na starijim modelima.

U Auto Keš prodavnici auto delova možete pronaći svećice proizvođača NGK i BOSNA po povoljnim cenama. To je proizvođač koji ima poverenje kupaca i njihovi proizvodi su osvojili svetsko tržište.

Pored svećica izuzetno su važi i kablovi za svećice jer ukoliko je kabl oštećen varnica neće završiti na svećici već negde na karoseriji auta, zato u ponudi imamo i kablove za svećice.